Schválení účetní závěrky a rozdělení zisku


úterý 03.10.2023 |Ing. Alena Křístková |Archiv

Jednou z povinností jednatele společností s ručením omezeným je schválení účetní závěrky a rozdělení zisku. Tuto povinnost jednatel plní na valné hromadě.

Jednou z povinností jednatele společností s ručením omezeným je schválení účetní závěrky a rozdělení zisku. Tuto povinnost jednatel plní na valné hromadě.

Valná hromada se musí konat nejméně jednou za rok dle § 181 odst. 1, zákona o obchodních korporacích, č. 90/2012 Sb. Pozvánka na jednání valné hromady musí být zaslána nejméně 15 dnů přede dnem konání valné hromady. Součástí pozvánky je i návrh usnesení valné hromady a schválení účetní závěrky a rozdělení zisku. Pozvánku je nutno zaslat na adresu společníků. Záležitosti neuvedené  v pozvánce lze projednat jen tehdy, jsou-li přítomni, a souhlasí-li s jejich projednáním všichni společníci. Jednatel se vždy účastní valné hromady.

Valná hromada schvalující řádnou účetní závěrku, se musí konat nejpozději do šesti měsíců od posledního dne předcházejícího účetního období (zpravidla do 30. 6. následujícího roku) dle § 181 odst. 2 ZOK.

Při výplatě podílů na zisku fyzickým osobám je společnost povinna společníkovi srazit 15% srážkovou daň, a tuto daň odvést. Společnost srážkovou daň sráží při výplatě podílů na zisku, nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž valná hromada schválila účetní závěrku. Daň se odvádí do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém byla povinna srážku provést. Pokud bylo např. na valné hromadě dne 30.6. schváleno rozdělení zisku, je korporace povinna odvést tuto srážkovou daň do 31.10.

Nově od 1. 1. 2014 je možné po schválení mimořádné účetní závěrky a po splnění zákonných podmínek vyplatit zálohu na podílu na zisku. Společnost musí mít dostatek finančních prostředků na rozdělení zisku, nesmí si přivodit úpadek. Dále musí společnost nejdříve uhradit ztrátu z minulých let, popř. doplnit zákonný rezervní fond. Schválení řádné, mimořádné účetní závěrky je řešeno v § 190 odst. 2, písm. g).

Pravidla pro valnou hromadu společností s ručením omezeným jsou řešeny v Zákoně o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) č. 90/2012 Sb., dále jen ZOK.

Jednatel je povinen zajistit vyhotovení zápisu z tohoto jednání dle § 189, který obsahuje:

  1. firmu a sídlo společnosti,
  2. místo a dobu konání valné hromady,
  3. jméno předsedy nebo svolavatele a zapisovatele,
  4. rozhodnutí valné hromady s uvedením výsledků hlasování,
  5. případná odmítnutí jednatele poskytnout informace podle § 156 a
  6. obsah protestu společníka, jednatele, popřípadě člena dozorčí rady, je-li zřízena, týkajícího se rozhodnutí valné hromady, jestliže o to protestující na valné hromadě požádá.
  7. k zápisu se přiloží návrh, prohlášení a listina přítomných.

Má-li společnost jediného společníka, vykonává působnost valné hromady jediný společník.

Valná hromada rozhoduje o rozdělení podílu na zisku nebo úhradě ztráty společnosti za předchozí období. V § 161 výše uvedeného zákona se podíly na zisku rozdělují v poměru podílů společníků, pokud společenská smlouva neurčí jinak. Částka k rozdělení mezi společníky nesmí překročit výši hospodářského výsledku posledního skončeného účetního období zvýšenou o nerozdělený zisk z předchozích období a sníženou o ztráty z předchozích období a o příděl do rezervních a jiných fondů.